Skriv till 215

Hälsa

Sömnstörningar medför stora risker

Publicerades

den

Kvinna kan inte sova
Bild: Alexandra Gorn/Unsplash

Riskerna med sömnstörningar kan vara betydligt större än man tidigare trott. Detta enligt en ny studie från Uppsala universitet tillsammans med Flinders University i södra Australien.

Studien visar att det räcker med en enda sömnlös natt för att påtagligt påverka vårt humör negativt. Efter att försökspersonerna fått spendera en natt sömnlösa fick de titta på naturmotiv, som i vanliga fall väcker lugnande och positiva känslor. Många fler av personerna i försöksgruppen uppfattade motiven som obehagliga istället för behagliga, jämfört med kontrollgruppen som fick se samma motiv efter en god natts sömn.

Ett annat stort problem med att gå sömnlös är att du inte får en chans att drömma. Drömmar är din hjärnas sätt att hinna hantera och analysera händelser som utspelat sig under dagen som gått. Utan att drömma tappar du denna naturliga behandling.

Enligt fler studier gjorda av samma forskargrupp leder en hel natt av total sömnbrist till att hungerkänslor ökar, samtidigt som ämnesomsättningen försämras och störs på ett sätt som liknar diabetes.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *