Skriv till 215

Musik

Vänta, hur kan Avicii släppa ett nytt album?

Publicerades

den

Tim Bjergling

Den svenska EDM-sångaren känd som Avicii (Tim Bergling) släppte nyligen ut ett nytt eponymt album, Tim. Med tanke på att han dog självmord i april 2018 vid 28 års ålder, undrar många hur det är möjligt att Avicii släpper ut ny musik från bortom graven.

Så här är allt vi vet om Aviciis nya album, Tim 2019.

Avicii Tim

Berättelsen om Aviciis liv och berömmelse är milt sagt tragisk och omtumlande. Efter att ha blivit den definierande personligheten för musikstilen EDM (elektronisk dansmusik), så skrevs han in på sjukhus 2014 med akut bukspottkörtelinflammation orsakad av överdriven alkoholkonsumtion. Ju mer berömd han blev, desto mer fortsatte hans personliga problem att öka – både mentalt och fysiskt.

Efter en operationen för att ta bort gallblåsan sattes Avicii på en mix av smärtstillande, ångestdämpande och antidepressiva medel. Vid 2016 ryktades det att han bestämt sig för att avluta karriären som artist. Han avskedade sin dåvarande chef och meddelade att han skulle sluta turnera.

Jag vet att jag är välsignad att kunna resa runt om i världen och framträda, men det är för lite kvar av livet för personen bakom artisten. … Jag kommer dock aldrig släppa musiken helt – jag fortsätter att prata med mina fans genom den.

– Avicii, öppet brev till sina fans från Mars 2016.

Efter att ha släppt en dokumentär det följande året började Avicii arbeta med ett dussin låtar som han skickade till sitt team, kort innan sitt självmord. Det var hans team som sedan avslutade albumet, med välsignelse från Aviciis far, Klas Bergling.

Carl FalkKinglet Studios producerade albumet i Aviciis ära. Tillsammans med Vincent Pontare och Salem Al Fakir, AKA Vargas & Lagola och fler, samarbetade Carl för att göra Aviciis album Tim till en verklighet.

Jag kommer ihåg att det inte var besvärligt mot slutet, men definitivt konstigt.

– Carl Falk, Kinglet Studios.

Har Avicii skrivit musiken för Tim?

Den frågan de flesta fans och utomstående ställer sig är om Tim Bergling verkligen skrivit musiken till albumet Tim. Avicii lämnade som sagt ett antal spår innan sin död till sina producenter. Tillsammans med spåren återfanns hans anteckningar om vilka specifika ljud och melodier som han ville inkludera, plus artister som han ville samarbeta med.

Producenterna Vargas and Lagola som tidigare arbetat tillsammans med Tim och hade tillgång till hans anteckningar, e-postmeddelanden och texter om projektet, säger att han visste ungefär hur Avicii ville ha sitt nya album.

Det var svårt att ens öppna datorn och arbeta med låtarna. Vi öppnade [datorn] sex månader efter allting hände. Familjens önskan var att släppa låtarna … att avsluta låtarna hjälpte även oss med vår egna sorg.

– Lagola till AP News.

Vi tillbringade så mycket tid med honom… tre månader innan hans död visste vi redan hur han ville ha albumet. Vi har arbetat med honom så länge. Vi vet vad han gillar och vad han inte gillar.

– Vargas

På albumet samarbetar även artisterna Chris Martin, Aloe Blacc och Imagine Dragons.

Streama Aviciis dokumentär för att lära dig mer om artisten

Efter att ha dragit sig tillbaka från det offentliga livet började Avicii spela in dokumentären Avicii: True Stories, som följer ungefär fyra år av EDM-musikerns liv. Till toppen av hans berömmelse till total utmattning från den stress som han utsattes under sina senare år.

Framför allt erbjuder True Stories en bakom kulisserna inblick till artisten som gav oss Levels, Wake Me Up och I Could Be The One. Vi får bevittna den Svenska man som uppnådde astronomiska nivåer av berömmelse samtidigt som han själv avskydde att stå i centrum. Dokumentären från 2017 är idag tillgänglig från SVT Play och Netflix.

Streama Avicii: True Stories från Netflix.

Streama Avicii: True Stories från SVT Play.

Jag är intresserad av mode, design och livsstil. Jag älskar att utforska hur olika trendsetters och kreatörer formar våra klädval och vårt sätt att leva. Mode, design och livsstil är områden som ständigt förändras, och det är spännande att hänga med i den utvecklingen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *