Skriv till 215

Ekonomi

Giggare och yrkena som trendar hårdast 2019

Publicerades

den

Målad pil på golvet
Bild: Tuesday Temptation/Unsplash

Hammer & Hanborg, den Svenska rekryteringsfirman har listat 2019 års trendigaste yrken. Hetast just nu är tydligen förändring, hållbarhet och visioner. Nyskapade yrken med drömlika titlar, såsom Zero Emissions Consultant, Corporate Philosopher och Gig Coach är populärast av alla. Du kanske undrar vad dessa yrken egentligen gör – ja det gjorde vi också – så vi tog helt enkelt reda på det.

Vad gör en Zero Emissions Consultant?

En Zero Emissions Consultant säkerställer ett företags arbete för att klimatanpassa hela verksamheten. Ofta kan detta vara en övergripande roll i ensamt ledarskap över företagets alla avdelningar.

Vad gör en Corporate Philosopher?

En Corporate Philosopher är en visionär som hjälper andra på företaget att visualisera vägen framåt. Det kan även vara mer involverat än endast en konsultroll för andra anställda. Då handlar det snarare om att leda vägen för företagets visioner och framtid, samt att verka som rådgivare för företagets ledning.

Vad gör en Gig Coach?

En Gig Coach är en dedikerad person som hanterar alla Giggare som företaget anställer. Det handlar självklart om kontakt med Gig byrån, Giggarna själva och vi kan tänka oss mycket med ekonomi och kanske HR.

Även Giggare i sig är idag en arbetsform som trendar. Nu kanske du undrar vad en Giggare är för något också. Lugn vi har svaret.

Vad är en Giggare?

Giggare är ett ganska nytt begrepp som vi har importerat från USA och England. I Sverige har vi egentligeh haft s.k. Giggare länge, och då kallar vi dem frilansare och konsulter. Egenanställning i Sverige är inget nytt, men det är fortfarande ett relativt okänt begrepp för många.

McKinsley Global Institute släppte en uppmärksammad rapport som kategoriserade in giggarna i 4 huvudsakliga kategorier: oberoende egenanställda, extraknäckare, de som tvingats in i arbetssituationen av olika skäl och till slut de som tvingas ta till extrajobb på grund av en dålig ekonomi.

Du kan läsa rapporten här:  Independent work: Choice, necessity, and the gig economy.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *