Skriv till 215

Bil

Vinfast | Det här är Vietnams första bilmärke

Publicerades

den

Vinfast SUV, Lux
Bild: VinFast/Vingroup

På fredagen slog Vietnamesiska Vingroup upp dörren till den första bilfabriken för det nya bilmärket VinFast. Vinfast blir Vietnams första inhemska bilmärke, rapporterar Nikkei Asian Review.

Redan på måndag kommer de första bilarna att börja rulla ut för leverans. Målet är att producera en halv miljon bilar per år, skriver tidningen.

Den första modellen från VinFast heter Fadil och kommer att kosta 450 miljoner dong, som motsvarar cirka 182 000 kronor. Även en SUV, en sportmodell och en sedan förväntas lanseras nu i sommar.

Storaslagna planer

VinFast syftar till att producera 250 000 av modellen Fadil årligen – nästan lika med Vietnams totala årliga bilförsäljning. En sportmodell, SUV och en sedan förväntas debutera i slutet av Juli, medan ett elfordon är planerat att lanseras innan året är slut. VinFast förväntar sig att lansera 12 modeller av bilar och elektriska motorcyklar 2019 och 2020, meddelade Vingroup under torsdagen.

Vi är fast beslutna att göra vårt bästa för att bekräfta vietnamesisk varumärkes position och klass på den globala marknaden

Trots att Vingroup saknar tidigare fordonsexpertis, fick de igång en monteringsanläggning på mindre än två år efter att ha offentliggjort planerna. VinFast rekryterade redan från starten den tidigare General Motors verkställande direktören Jim DeLuca för att leda bolaget som VD.

VinFast upphandlade också utvecklings- och produktionshjälp från österrikiska maskinföretaget Magna Steyr. Tjugo till 30 globala företag samarbetar med Vingroup och VinFast, främst tyska aktörer såsom BMW och Robert Bosch.

Ingen enkel uppgift

Att uppnå produktion av 1 miljon fordon kommer inte vara en enkel uppgift. Vietnams årliga bilförsäljning uppgick endast till ungefär 280 000 förra året.

Pham Nhat Vuong, Vingroups ordförande, höger, mottar Vietnam premiärminister Nguyen Xuan Phuc på torsdagen vid invigningsceremonin från fabriken i Haiphong, Vietnam. (Foto av Nguyen Van Anh)

Men Vietnam är den snabbast växande ASEAN-ekonomin. Bruttonationalprodukten per capita har nått cirka 2600 dollar och närmar sig 3 000 dollar. Inköp av bilar och andra varaktiga varor accelererar dock kraftigt. BNP per capita har redan överskridit det tröskelvärdet i huvudstaden Hanoi och Ho Chi Minh-stadens kommersiella huvudstad. VinFast genomgår kvalitetsinspektioner i 14 länder, vilket visar planer på att expandera utomlands.

Bilproducenten förutser också att de kommer få statligt stöd, såsom skattebefrielse, eftersom staten gärna tillsätter resurser för att utveckla inhemsk industri.

Vingroups affärsprofil fokuserar på fastigheter och detaljhandel, även om konglomeratet är upptagen med att diversifiera sig till teknisk produktion. Gruppen lanserade en smartphone-verksamhet i december.

Jag är en skribent som är intresserad av ämnen inom ekonomi och politik. Internationella konflikter och skandaler är det som intresserar mig mest. När jag inte skriver om ekonomi och politik är jag alltid på jakt efter nya artiklar och rapporter om dessa ämnen att läsa och dela med mig av.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *