Skriv till 215

Ekonomi

Brexit: Så kommer din vardag att påverkas

Publicerades

den

Foto: Sandro Cenni/Unsplash

Storbritannien har tills vidare fått uppskov på sina långt omdebatterade brexitplaner fram till den 31 oktober. Störst blir såklart ändringen för de svenskar som regelbundet besöker landet. Men alla kommer att påverkas på något sätt. Så här kan din vardag komma att påverkas när brexit går igenom.

Moms och tull

Handlar du produkter från Storbritannien kommer du att få betala moms, eventuell tull och de särskilda avgifter som posten lägger till för import utanför EU. Brittiska företag kan även komma att blockera export till Sverige oftare. Det får inte företag inom EU inte göra.

Sämre sjukförsäkring

Det populära europeiska sjukförsäkringskortet upphör helt enkelt att gälla. Det vill säga att du som reser till Storbritannien inte kan dra nytta av ditt blåa sjukförsäkringskort längre. Kortet garanterar att du inom EU får vård till samma kostnad som de som bor i landet.

Mindre stöd

Om du skulle hamnar i tvist med ett företag i Storbritannien så kommer du inte att kunna få samma hjälp som tidigare, då möjligheten att vända sig till Konsument Europa upphör helt.

Dyrare att ringa

Inom EU kan du i dag surfa och ringa till exakt samma taxa som i Sverige, det är EU lag. Men det upphör att gälla så for brexit träder i kraft och med största sannolikhet kommer roamingavgifterna tillbaka igen. Kontrollera därför med din mobiloperatör eller abonnemangsleverantör vad som gäller för dig.

Mindre skydd vid flygresor

Tack vare EU:s reserättigheter har du till exempel rätt till ersättning vid inställt eller kraftigt försenat flyg. Så länge du reser med ett flygbolag som är registrerat i ett EU-land, behåller du dessa rättigheter när du reser till eller från Storbritannien. Men om du flyger från Storbritannien med ett flygbolag som inte är registrerat i EU kommer du inte längre att omfattas av dessa rättigheter. Det gäller dock inte om du bara mellanlandar i Storbritannien.

Jag är en skribent som är intresserad av ämnen inom ekonomi och politik. Internationella konflikter och skandaler är det som intresserar mig mest. När jag inte skriver om ekonomi och politik är jag alltid på jakt efter nya artiklar och rapporter om dessa ämnen att läsa och dela med mig av.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *