Skriv till 215

Hälsa

Så undviker du flygfraktad mat och förblir klimatsmart

Publicerades

den

Foto: Leandro Gándara/Unsplash

Det finns en mängd aspekter att tänka på om man vill äta och leva klimatsmart och med omtanke för miljön. Man kan tänka på att försöka äta mindre kött och en mer växtbaserad kost. Man kan sortera och återvinna hemma. Man kan tänka på att undvika korta, frekventa bilresor till butikerna.

En annan viktig aspekt är att undvika importerade produkter från andra länder – och det gäller dubbelt för livsmedel som man köper regelbundet. Flygtransporter sticker ut eftersom de har en stor negativ miljöpåverkan. Det är inte många matvaror som tar flygvägen in till Sverige idag, så det är ganska enkelt att undvika dem, bara man vet vilka de är. För dig som fortfarande vill frossa i naturens goda som flygs in finns idag även bra alternativ. Sparris och färska bär är några matvaror som flygs in från andra länder. Den ideella organisationen Sveriges Konsumenter tog för ett par månader sedan kontakt med grossister och handeln för att ta reda på vilka matvaror som flygs in till Sverige.

Livsmedel som ofta flygs in till Sverige

Sparris

Den goda och nyttiga sparrisen fraktas nästan uteslutande med flyg, framför allt från Peru. Vi rekommenderar att undvika denna och i stället passa på att äta sparris endast på våren, då den är i säsong i hela Europa. Personligen tycker vi den är godast från Belgien och Holland, men klimatsmartast av dem alla är ju den ovanligare och ofta dyrare svenska sparrisen.

Färska bär

Köp aldrig importerade bär under den härliga svenska sommaren, som bjuder på så mycket färskt, näringsrikt och gott!

Färska hallon, björnbär, blåbär och jordgubbar flygs ofta in från till exempel Turkiet, Egypten, Mexiko och USA när det inte är säsong hemma i Sverige. Vi rekommenderar istället att äta svenska och europeiska bär på sommaren och frysta bär på vintern.

Exotisk frukt

Rambutan, stjärnfrukt, drakfrukt och annan ovanligare exotisk frukt flygs nästan alltid hit till Sverige från bland annat Thailand och Vietnam. Ät i stället banan, ananas och andra vanligare exotiska frukter som handlas i större volymer, är tyngre och fraktas nästan uteslutande med båt.

Färsk hummer

Hummern flygs ofta levande från USA och kokas i Sverige. Ät i stället svensk eller fryst hummer. Hummer i till exempel färdiga soppor transporteras inte med flyg.

Färska baljväxter

När det inte är säsong här hemma så flygs bland annat sockerärtor och många sorters bönor in från Kenya och andra afrikanska länder. Köp dem istället frysta, då baljväxter behåller alla sina fina näringsämnen genom processen av frysning. På sommaren kan du passa på att köpa svenska eller europeiska baljväxter, som då fraktas med båt, tåg eller lastbil.

Jag är en skribent som är intresserad av ämnen inom ekonomi och politik. Internationella konflikter och skandaler är det som intresserar mig mest. När jag inte skriver om ekonomi och politik är jag alltid på jakt efter nya artiklar och rapporter om dessa ämnen att läsa och dela med mig av.