Skriv till 215

Trädgård

Dags att börja planera för våren

Publicerades

den

Allt fler har hittat intresset i att odla saker och även om du inte bor i hus så kanske du har börjat odla chili inne eller goda grönsaker på balkongen. Kanske har du testat att köpa plantor som du planerat ut tidigare, men varför inte testa att driva upp dina egna plantor? Då är det hög tid att påbörja planeringen redan nu. 

Odling är något som kräver tålamod och omsorg men i gengäld får man en stor belöning när man får se hur det växer och slutligen resulterar i något som du kan skörda och njuta av. För varje år ökar intressent och utbudet av produkter som gör att du kan odla även på begränsade utrymmen. Tänk dig att kunna odla egen jordgubbar i så kallade jordgruppskrukor på din balkong, eller varför inte odla potatisar i en helt vanlig hink. För dig som vill så finns det möjligheter. 

Många nöjer sig med att köpa plantor som odlats upp av proffs, men det behöver inte vara så svårt att testa att så fröer själv. Det är läge att redan nu börja fundera kring vårens sådder om du vill maxa utdelningen. Vissa fröer kräver mer tid än andra och börjar du i tid så kan du kanske också få möjlighet till tidigare skörd och även flera skördar. Här finns en bra guide till hur du kan förkultivera inomhus. Var noga med att läsa på förpackningen om när du bör så dina fröer för det kan variera mycket, allt från månader till ingen försådd. 

Om du bor i de södra delarna av landet så kommer du kunna sätta ut dina plantor tidigare på säsongen än de som bor norröver i landet. Men här är det viktigt att tänka på att vissa plantor är väldigt känsliga och när plantorna fått växa upp skyddat inomhus så kan det krävas att du inte planterar ut dom och lämnar dom att frysa i lägre temperaturer under natten. Vissa plantor blir extra starka om dom successivt får vänja sig med att leva utomhus. Lycka till med era gröna fingrar!

Jag är en skribent som är intresserad av ämnen inom ekonomi och politik. Internationella konflikter och skandaler är det som intresserar mig mest. När jag inte skriver om ekonomi och politik är jag alltid på jakt efter nya artiklar och rapporter om dessa ämnen att läsa och dela med mig av.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *