Skriv till 215

Hälsa

7 naturliga sätt att bleka dina tänder hemma på endast 3 minuter

Publicerades

den

Att ha gula tänder är inte speciellt attraktivt och det kan till och med leda till att du dig osäker på dig själv. Men vad kan man egentligen göra åt det, utan att ta till dyra behandlingar?

Om du inte har besökt tandläkaren på ett tag, om du har druckit kaffe länge eller om du är en rökare så är dina tänder förmodligen inte i bästa form. Många svenskar lider av svagt eller kanske till och med mycket missfärgade tänder. I den här listan berättar vi hur du får vitare tänder utan att behöva gå till tandläkaren eller betala för dyra behandlingar på klinik eller hemma. Alla åtgärder i denna lista är helt naturliga och dessutom mycket enkla att prova hemma. De utgör dessutom absolut inte några risker. Det betyder att de är ‘gratis’, dvs du förlorar ingenting på att prova dem, även om de av någon anledning inte skulle lyckas göra dina tänder vitare. Om du följer våra råd kommer du att få ett lysande leende på nolltid!

1. Blek tänderna med bakpulver

Vill du ha vitare tänder utan att behöva spendera mycket pengar på dyra produkter så är det absolut hetaste tipset att prova helt vanligt bakpulver. Bakpulver är ett uråldrigt botemedel som effektivt har använts för att bleka tänderna i många år. Den enda nackdelen med bakpulver är att det slipar emaljen lite grann då det är alkaliskt. Men det är samtidigt därför som den så effektivt kan ta bort fläckar orsakade av kaffe och te.

Det finns ett par sätt att använda bakpulver som en naturlig tandblekande produkt. Ett av de mest populära sätten är att blanda en tesked bakpulver och en liten mängd vanlig tandkräm. Blanda väl och borsta sedan tänderna som vanligt med din tandborste (bäst med en vanlig tandborste – inte eltandborste). Upprepa så många gånger du vill.

En annan metod som du kan använda är att blanda bakpulver med citronsaft. När citronsaft blandas med bakpulver sliter den på tänderna ännu mer, då citronsaften innehåller syra, som i sin tur påverkar kalcium som finns i din emalj och hjälper till att bleka tänderna. Blanda en tesked bakpulver med citronsaft från en halv citron. Ror om noggrant i en mindre skål för att göra en lättflytande pasta. Tillsätt en nypa salt och använd sedan pastan för att borsta tänderna. När du är klar så borstar du tänderna som vanligt med din vanliga tandkräm.

2. Gör din egen gurkmeja tandkräm

Vissa yrkesverksamma inom gör-egen-skönhet hävdar att det bara är en sak du behöver för att få till Hollywood-leendet; gurkmeja. Gurkmeja har mycket starka antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att lindra tandköttsproblem.

Gurkmeja har också starka antimikrobiella egenskaper som dödar bakterier och andra mikroorganismer i munnen. Gurkmeja kan hjälpa till att förhindra karies och tandköttsproblem.

För att göra din egen gurkmeja-tandkräm som bleker tänderna, blanda en halv tesked gurkmeja med vatten för att göra en tjock kräm. Borsta sedan tänderna med krämen och låt den ligga på tänderna i cirka 2 till 3 minuter. Skölj munnen noggrant med vatten tills allt gult har tagits bort från munnen. Har du möjlighet så kan du även utsätta dina gurkmeja beklädda tänder för direkt solljus. Solljus aktiverar de blekande egenskaperna hos gurkmejan snabbare. För att uppnå bästa resultat bör du upprepa denna process regelbundet.

Du kan även prova att nyttja färsk gurkmeja och gnida den direkt mot tänderna. Du skär du bara ett snitt i roten och gnider det färska snittet direkt mot tandytan. Du hittar färsk gurkmeja bredvid ingefäran hos alla välsorterade livsmedelsbutiker i Sverige.

3. Blek dina tänder naturligt med hjälp av kokosolja

Kokosnötsolja kan användas för för många olika saker. Du kan använda den för matlagning, hudvård, sminkborttagning, som läppbalsam och faktiskt även för att bleka tänderna. Jag har gjort detta i flera år själv, och jag kan lova er att det verkligen fungerar! Att använda kokosolja för att bleka tänderna är faktiskt en uråldrig ayurvedisk teknik.

Kokosolja applicerad på tänderna tar bort bakterier och plack så att du får ett lyckligt och friskt leende. Det görs bäst på morgonen, strax efter att du vaknat och innan du borstar tänderna eller äter. Du tar en tesked med kokosolja och applicerar den på framsidan och baksidan av tänderna med pekfingret. Dra oljan med fingret från ena sidan av munnen till den andra. Fortsätt göra detta i cirka 10 minuter eller längre (om du orkar). Du kan upprepa denna process 3 till 4 gånger i veckan tills du blir av med det gula på tänderna.

4. Blek tänderna med jordgubbar

Jordgubbar är rika på vitamin C och har sammandragande egenskaper som bryter ner plack som orsakar gulhet. Dessutom tar äppelsyran som jordgubbar innehåller bort fläckar och rengör tänderna. Det finns flera sätt att göra detta på.

För det första kan du mosa jordgubbarna till en pasta och sedan sprida denna jämnt över dina tänder. Det går bra att mosa dem med en gaffel.

Vad du också kan göra är att bita jordgubben i hälften och gnida det inre skiktet av frukten på tänderna. Med denna roliga metod blir inte bara dina tänder vitare, utan den är också välsmakande och hälsosam!

Om du vill ha naturligt vitare tänder ser vi verkligen inte en anledning till varför du inte ska prova detta. När du har använt jordgubbar för dina tänder kan du bara äta de återstående frukterna. Glöm bara att skölja munnen ordentligt efteråt för att rensa bort allt överblivet fruktsocker.

5. Ät ost

Detta trick kommer inte bara att göra dina tänder vitare, utan det är också mycket bra för dina tändernas allmänna hälsa.

Att äta en ostbit kommer att skydda emaljen på tänderna och den höga andelen fett som osten innehåller kommer att ta bort bakterierna på ytan på dina tänder, vilket kommer att minska risken för karies. Dessutom kommer fosfor och kalcium som finns i ost att stärka dina tänder och hjälper till att återställa emaljen. Om du någon gång glömmer att borsta tänderna innan du lämnar huset, så kan du äta en bit ost för kompensera lite.

6. Använd apelsinskal för att bleka tänderna

Människor i Thailand har använt detta trick i många hundra år. Det sägs att apelsinskal göra dina tänder vitare på grund av en optimal kombination av C-vitamin och kalcium. Dessa ämnen bekämpar mikroorganismer i tänderna för att bli av med gula missfärgningar.

Denna metod gör du helst strax innan du går och lägger dig. Du kan använda färskt apelsinskal eller torkat apelsinskalpulver. Skala apelsinen och låt sedan skalet torka i mindre bitar i skuggan under minst 10 minuter. Gnid därefter skalsidan på dina gula tänder under ett par minuter och skölj sedan munnen med vatten innan du sover. Försök att inte göra detta för ofta (inte mer än 3-4 gånger i månaden), eftersom syran i apelsinskalet kan skada emaljen på dina tänder. Att använda apelsinskal är dock ett snabbt, billigt och enkelt sätt att bleka tänderna.

7. Använd olja från kryddnejlikan

Eterisk kryddnejlikaolja är mycket fördelaktigt för din munhälsa och den har använts inom tandvården i över ett sekel. Eterisk kryddnejlika är smärtstillande och den används också för tandblekning. Det finns två olika sätt som vi rekommenderar för att använda kryddnejlikolja som ett tandblekande medel.

För det första kan du gnugga ett par droppar av oljan på tänderna med pekfingret efter att du borstat och innan du sover på natten. På morgonen bör du borsta tänderna normalt. Det andra alternativet är att använda 2 till 3 droppar av oljan på din tandborste innan du borstar dina tänder med tandkräm. En fördel med att använda kryddnejlikaolja är att den också hjälper dig bli av med dålig andedräkt. Kom ihåg att eterisk kryddnejlika, precis som många andra eteriska oljor är mycket koncentrerat kan vara giftigt i stora mängder, så var försiktig med den mängd du använder.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *