Skriv till 215

Nyheter

Här är Liberalernas nästa ledare: Allt om Nyamko Sabuni

Publicerades

den

Foto: Magnus Fröderberg/Liberalerna

Efter att ha vunnit omröstningen i Liberalernas senaste medlemsmöten i Linköping, Västernorrland och Östergötland med god marginal så är vi nu övertygade om att Liberalernas nästa ledare heter Nyamko Sabuni.

Därför har vi har sammanställt lite information om henne här nedan. Har vi missat något eller kanske fått något om bakfoten? Tveka då inte att kontakta oss via kommentarerna efter artikeln eller via e-postadressen som du hitta på botten av sidan.

Processen för att hitta en ny partiledare för Liberalerna är inne i ett slutskede. Alla seriösa kandidater har avslutat sina turnéer runt landet och omröstningar har alltså redan börjat.

Nyamko Sabuni vann den omröstning som förbundet hade på sitt medlemsmöte i Linköping. Hon van den dessutom mycket övertygande med hela 139 röster, där närmaste konkurrenten Erik Ullenhag endast fick 93. Även i Västernorrland får Sabuni förbundets stöd. Där fick hon också övertygande 60 procent av rösterna.

DN skriver att Nyamko Sabuni kommenterade sin segern i Linköping med följande sms:

Mycket roligt och det ger energi. Dock för tidigt att säga något ännu. Det är en lång väg kvar och vi är tre mycket duktiga kandidater.

– Nyamko Sabuni, 2019

Östergötland är det första länsförbundet som har fattat beslut i frågan om nytt ledarskap och alltså valt Sabuni. Liberala ungdomsförbundet har dock istället valt att ställa sig bakom Erik Ullenhag.

Omröstningarna kommer att fortsätta fram till den 18 juni då länsförbunden och sidoorganisationer ska ha bestämt sig för vilken kandidat de vill nominera till valberedningen. Det slutgiltiga beslutet fattas av länsförbundens ombud på ett landsmöte i Stockholm som är planerat till fredagen den 28 juni.

Vem är Nyamko Sabuni?

Nyamko Sabumi, portratt

Nyamko Sabuni är en svensk politiker som är aktiv i partiet Liberalerna. Nyamko föddes den 31 mars 1969 i Bujumbura i Burundi. Nyamkos far är politisk flykting från Zaire och Nyamko föddes under föräldrarnas exil.

Beprövad Politiker

Nyamko har en lång och beprövad karriär som politiker i Sverige. Hon var riksdagsledamot från 2002 till 2006 och har agerat statsråd i regeringen från 2006 till 2013. Hon har även tidigare arbetat som Sveriges integrationsminister från 2006 till 2010 och som Sveriges jämställdhetsminister från 2006 till 2013. Dessutom har hon haft rollen som biträdande utbildningsminister från 2010 till 2013.

Konsult

2013 lämnade hon tillfälligt politiken och arbetade som hållbarhetschef på teknikkonsulten ÅF. Nyamko är idag även aktiv som pr-konsult.

Författare

Nyamko har författat och gett ut två böcker:

  • Flickorna vi sviker kom ut 2006. Boken tar upp känsliga ämnen som handlar om hederskulturer och brott mot utlandsfödda kvinnor. Vill du läsa mer så finns boken att låna på Stockholms Bibliotek här.
  • Det nya Sverige: min vision, min väg kom ut fyra år senare 2010. Det självbiografiska verket beskriver hennes kamp i frontlinjen för att förändra synen på invandring, integration och hedersrelaterat förtryck i Sverige. Det är en berättelse om varför vi inte har råd att misslyckas med integrationspolitiken och en vägvisning för framtiden som domineras av tolerans, tillväxt och respekt. Vill du läs mer? Boken finns att köpa hos Adlibris.

Familj

Sabunis far, Maurice Sabuni är som sagt en politisk flykting från Zaire och hennes mor, Amuri Zainabu Mgeni, är syster till samhällsdebattören Kitimbwa Sabuni. Nyamko har 6 syskon och från vad vi kan förstå lever hon idag i ett förhållande med SVT-journalisten och Debatt-programledaren Lennart Persson.

Sabuni har även två farbröder som är politiskt aktiva i Sverige. I en uppmärksammad händelse såg till att statsbidraget drogs in till Centrum mot rasism, där hennes farbror Mkyabela Sabuni arbetade som verksamhetschef.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *