Skriv till 215

Spel

Stort år för schack på tack vare social isolering och tv-serien Queens Gambit

Publicerades

den

Det har varit ett stort år för schack. Den växande populariteten av schack härleds till två huvudsakliga anledningar: framgången med Netflix tv-serie om schack, The Queen’s Gambit och den ökade efterfrågan efter sociala spel som ett resultat av corona pandemin.

Populariteten för schack sprider sig nu även ut över detaljhandeln och till streamingtjänster.

Amazon Sverige säljer massor av Schackspel i sin butik. Klicka här för erbjudandet.

Åhlens säljer ett prisvärt schackspel för endast 79 kr här.

Schack i näthandeln

Du kan köpa schackspel, schackpjäser och schackböcker riktigt billigt redan idag på Amazon Sverige. Amazon rapporterar en markant ökning av schack-relaterade produkter efter att Netflix släppt serien Queens Gambit.

Tanken att en tv-serie kan påverka produktförsäljningen är inte ny, men i detta fall kan vi se den mycket tydligt i försäljningsdata från bland annat eBay och Amazon. Utvecklingen av försäljningen av schackböcker och schackspel, som tidigare sjunkit flera år i rad, vände kraftigt uppåt i takt med att den populära tv-serien fick fler tittare.

Den populära tv-serien Queens Gambit, på Netflix.

I Netflix Queens Gambit spelar Anya Taylor-Joy schackspelaren Beth som utvecklas till en av världens bästa spelare och utmanar de regerande rysska mästarna. The Queens Gambit bygger på Walter Tevis roman från 1983 med samma namn.

Schack som underhållning via streaming

Tack vare Queens Gambit så fick tittare även upp ögonen för Schack på kanaler som Youtube och Twitcg.

Schackkanaler på Twitch fortsätter att växa sig ännu starkare genom att storpelare visar och kommenterar sina spel både i tävlingar och träning. Kända schackprofiler strömmar nu regelbundet till Twitch, där den främste av dem är amerikanska mästaren Hikaru Nakamura (GMHikaru på Twitch).

Hikare Nakamura (GMHikaru) på sin Twitch steam. GM står för Grandmaster.

Chess.com, som är både ett socialt nätverk för schackspelare och även en spelplattform, har lagt till cirka 1 miljon nya medlemmar varje månad sedan Corona pandemin startade i mars och cirka 2,8 miljoner bara i november. I november dokumenterade även gratisplattformen lichess.org över 78 miljoner schackspel, jämfört med hälften så många i november 2019.

Till skillnad från de flesta andra sporter så kan schack spelas på sin högsta nivå online. Onlinespel omfamnas även av både nybörjare och veteraner, ända upp till den högsta nivån. Proffessionella turneringar har också i och med pandemin tvingats hållas online, något som förstärkt onlinespelets popularitet ytterligare.

Medan schackspel som spelas i traditionellt tidsformat kan pågå i flera timmar, har online-schackets övergång till snabbchack väckt en ny typ av spänning i spelet. Många menar på att detta är bra för underhållningsvärdet – spelare gör fler misstag på grund av tidsgränsen. Snabbschack är en bättre underhållningsprodukt eftersom ingen har tid eller tålamod att titta på ett spel som varar i många timmar.

Vi, så som många andra tror på att snabbschack är spelets framtid. Vi hoppas och tror även att schack kommer fortsätta öka i popularitet under de kommande åren!

1. e4.

… ditt drag

Jag är intresserad av mode, design och livsstil. Jag älskar att utforska hur olika trendsetters och kreatörer formar våra klädval och vårt sätt att leva. Mode, design och livsstil är områden som ständigt förändras, och det är spännande att hänga med i den utvecklingen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *