Skriv till 215

Miljö

Miljöpartiet vill fasa ut fossila bränslen snabbare

Publicerades

den

Bild: Christopher Rusev/Unsplash

MP vill öka takten med att fasa ut fossila bränslen från landets bensinstationer.

Miljöpartiet efterfrågar en handlingsplan för hur all bensin och diesel ska bli 100 procent förnybar. Målet är att all bensin och diesel som säljs på svenska mackar ska bli 100 procent förnybar. De vill bland annat förlänga skatteundantaget för förnybara drivmedel och höja inblandningen av förnybara bränslen i bensin och diesel.

Vi vill att den som tankar på macken ska kunna göra det med ett bra klimatsamvete.

Per Bolund, Miljöpartiet

Enligt den handlingsplan som MP efterfrågar, så ska all diesel och bensin som säljs på svenska mackar ska bli 100 procent förnybart. Planen inkluderar även ett stöd för att konvertera bensinbilar så att de kan köras på etanol eller biogas. Planen har ytterligare ett ökat stöd till produktion, distribution och försäljning av biogas.

En utredning tillsätts även för att se hur bränslebytet kan gynna produktion av hållbara biobränslen som tar hänsyn till skydd av skog och natur. Skatteundantaget för 100 procents förnybara drivmedel ska förlängas i minst tre år efter 2020. Kräver godkännande av EU-kommissionen.

Nya regler för bränslebyte av diesel ska höjas linjärt upp till 100 procent år 2030. Nya regler för bränslebyte av bensin ska höjas så mycket som är tekniskt möjligt fram till 2030.

Grönt är inte bara en färg, det är en inställning. En insikt om att när vår konsumtion utarmar vår planet, då är det dags att hitta nya sätt att konsumera det vi behöver – inte ändra planeten.

Per Bolund, Miljöpartiet

Kalkylen bygger på att det kommer att säljas allt fler elbilar i Sverige den kommande tioårsperioden. Enligt MP:s beräkningar innebär det att Sverige kommer att kunna ta fram tillräcklig mängd fossilfria bränslen för att försörja fordonsflottan.

Det kan göra väldigt stor skillnad för vår klimatpåverkan, säger Per Bolund. När vi ser att fler och fler köper elbilar så minskar behovet av flytande drivmedel.

Per Bolund, Miljöpartiet

Jag är en skribent som är intresserad av ämnen inom ekonomi och politik. Internationella konflikter och skandaler är det som intresserar mig mest. När jag inte skriver om ekonomi och politik är jag alltid på jakt efter nya artiklar och rapporter om dessa ämnen att läsa och dela med mig av.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *