Skriv till 215

Hälsa

Fläckavvisande kläder – bluff eller inte? Vi har svaret

Publicerades

den

Foto: Becca Tapert/Unsplash

Högfluorerade ämnen som används för att behandla kläder så att de ska vara fläckavvisande kan vara reproduktionsstörande, cancerframkallande och bryts inte ner i naturen. Många tillverkare av dessa kläder stoltserar samtidigt med att kläderna inte blir smutsiga och tar betalt extra för denna funktion.

Stockholms universitet och University of Leeds rapporterar nu i en ny studie att friluftskläder behandlade med högfluorerade kemikalier, för att stå emot vatten, olja och andra fläckar är onödiga. Detta eftersom de många konsumenter endast efterfrågar vattenavvisande material och inte oljeavvisande. Studien visar också att tyg som har behandlats med mindre farliga. ickefluorerade kemikalier förvisso inte står emot oljebaserade fläckar, men däremot vattenbaserade fläckar såsom rött vin och apelsinjuice.

Jag är en skribent som är intresserad av ämnen inom ekonomi och politik. Internationella konflikter och skandaler är det som intresserar mig mest. När jag inte skriver om ekonomi och politik är jag alltid på jakt efter nya artiklar och rapporter om dessa ämnen att läsa och dela med mig av.