Skriv till 215

Sport

Bäst Sportsandaler – Här är sandalerna som du ska köpa

Publicerades

den

Foto: Emma Frances Logan/Unsplash

Vi har hittat de bästa sandalerna för extra tuffa tag utomhus, så kallade sportsandaler. Detta är de bästa sandalerna för dig som ska ut i skog och terräng. Tester visar att skillnaden mellan märken och modeller är stor, både när det gäller pris och kvalitet. Därför har vi gått igenom alla test vi kunde hitta, testat ett par modeller själva och läst på om material och modeller. Utifrån detta så har vi kommit fram till 3 vinnare – de bästa utomhussandalerna enligt oss.

Testvinnare

1. Teva Terra FI 5 (Herr) (Dam)

Tevas Terra FI har vunnit flera test, bland annat i prestigefyllda Råd & Rön 2018. FI 5 är den senaste iterationen av modellen och vi kan instämma att det är den skönaste och bästa sandalen som vi känt på själva.

Terra lyckas med det unika att vara en relativt öppen sandal och fortfarande ge stöd på precis rätt ställen för tuffa rutter. Trots sin öppenhet och vad kan tyckas vara ganska lite material, så är den byggd på ett mycket bra sätt som gör att den håller extremt bra för slitage och regelbunden användning. Men det är just den enorma komforten och den höga kvaliteten som gör denna sandal till en riktig vinnare i våra ögon!

 • Justerbara kardborreband över vrist, framfot och häl
 • Vadderade och sömlösa polyester/neopren band
 • Skönt dämpande (Shoc Pad)
 • Mjuk innersula i PU (konstläder)
 • Mellansula av förformad polyamidplatta

2. Keen Arroyo 2 (Herr) (Dam)

Ett bra alternativ är Keens Arroyo serie. Även denna sandal har vunnit ett par tester och brukar få höga betyg i de flesta. En robust sandal som ger stöd där man behöver det mest. Känns och verkar dock inte riktigt lika slittålig som Terra FI ovan, och vi misstänker att den kan behöva bytas ut lite oftare vid hög belastning. Snyggt vattentätt läder höjer betyget.

 • 4mm Multi-Directional klackar
 • S3 Heel stödstruktur och tåskydd
 • Torsion stability ESS hålfot
 • Tvättbart vattentätt läder

3. Keen Newport EVO (Outnorth) (Addnature) (Sportamore)

Keens Newport har samma snygga läder och finish som Arroyo. Den är även mycket bekväm, men på lite annat sätt då stöden sitter olika hos modellerna. Välj den du gillar bäst – vi föredrog själva Arroyo, men misstänker att andra kommer föredra Newport. Slitstykan verkar vara minst like bra och båda skor är ypperliga val.

 • Bra passform med extra snörning
 • Flerriktat klackmönster för ökad dragkraft
 • TPU-stabilitetsskaft
 • Tvättbart vattentätt läder
 • Vad vi lärt oss om de bästa tuffa sandalerna

Vad vi lärt oss om de bästa tuffa sandalerna

Tuffa, robusta sandaler finns i många olika varianter, från helt öppna flip-flops till modeller som mer liknar skor. En sandal ska dock vara öppen i både häl och tå och ha minst tre fästpunkter runt foten. En tuffare utomhussandal ska ha sulor som ger ett bra grepp och att de ska vara tillräckligt stabila för att kunna användas under en hel dags vandring eller promenad. De ska även tåla att slitas och kunna användas i många säsonger innan de byts ut på grund av slitage.

Prisklassen för sportsandaler varierar och ligger någonstans från 350 till 1500 kronor. De bästa tillverkarna verkar vara Keen, Columbia, Teva och Merrel. De dyrare modellerna skiljer sig i framförallt hur slittåliga de är och hur länge de håller. Man ska undvika billigare modeller från okända varumärken och mindre tuffa varumärken, såsom Sketchers och Ecco, som bättre lämpar sig som promenadskor.

Tekniska tester av sandalers hållbarhet och sulornas grepp visar framförallt hur väl en sandal kan hålla formen genom sin livstid. Vissa tester böjer sandalerna med maskin upp till 50 000 gånger för att bilda sig en uppfattning om detta. Men inget slår test ute i vekligheten där användaren har fått gå i skogar, fastnat på kvistar och stött i sten.

Sandalerna från märkena Clarks och Quechua verkar få sämst resultat. Deras sulor visar sig spricka av sig själva och har generellt dålig hållbarhet. Testerna utomhus avslöjar bland annat att vissa punkter på sandalen är extra viktiga att titta på när du väljer sandal.

Den absolut viktigaste faktorn visar sig vara passformen, alltså att modellen passar just din fot. En annan viktig faktor är vikten på sandalen. En allt för lätt sandal har ofta inte bra hållbarhet. Se också till att sandalen inte har någon söm eller rem som skaver när du går och kan skapa obehagliga och smärtsamma skavsår.

Jag är en skribent som är intresserad av ämnen inom ekonomi och politik. Internationella konflikter och skandaler är det som intresserar mig mest. När jag inte skriver om ekonomi och politik är jag alltid på jakt efter nya artiklar och rapporter om dessa ämnen att läsa och dela med mig av.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *