Skriv till 215

Ekonomi

Gigekonomi

Publicerades

den

Arbetskultur

Flexibla anställningsvillkor och mer frihet att välja sina egna uppdrag. Gigekonomin är här för att stanna. I ett samhälle där man tidigare arbetade tills man blev 60+ och fick en guldklocka för hårt arbete, väljer nu fler att hoppa på tillfälliga uppdrag. En tillsvidareanställning har länge varit normen, men nu väljer allt fler anställningar under andra former. Så många som 20 % av arbetsstyrkan i Sverige arbetar som frilansande konsulter eller har en visstidsanställning. Dessutom har 75 % av dessa valt det själv.

En gigekonomi är en stor möjlighet i dagens samhälle. Digitaliseringen bjuder på möjligheter men också svårigheter. Vi ser hur arbeten som varit självklara i decennier plötsligt inte längre finns. Skivaffärer stänger ner och bokhandlare går i konkurs. Tekniken snabbar upp processen och gör människor överflödiga. Eftersom tiderna är föränderliga så är också arbetsuppgifterna det. När man hela tiden måste möta nya utmaningar, så vill gärna arbetsgivaren anställa människor med kort varsel för att matcha de behoven.

Giggare är eftertraktade på den föränderliga arbetsplatsen

Kanske har det uppstått en arbetstopp på arbetsplatsen eller så har arbetsgivaren behov av spetskompetens? En giggare som är flexibel och kan börja arbeta med en gång är ett uppskattat val på den dynamiska arbetsplatsen. I USA och Europa har man sett att efterfrågan på de kvalificerade och minst kvalificerade jobben ökar, medan arbeten i mellanskiktet minskar. Det har skett en ökad polarisering, vilket gör det enkelt för giggaren att komma in och ta den rollen.

Som giggare kan du arbeta självständigt och arbeta med saker du är intresserad av

Många väljer att arbeta som giggare för att man skalar bort sina arbetsuppgifter och inte vill befatta sig med en bredare roll på ett företag. Dessutom är allt fler människor intresserade av att vara egenföretagare, då man önskar att få förverkliga sin egna idéer, arbeta självständigt och genomgå en personlig utveckling. Företag i sin tur uppskattar interimlösningar där en konsult kan stötta upp vid en sjukskrivning eller uppsägning med kort varsel. En lösning båda parterna vinner på.

Jag är en skribent som är intresserad av ämnen inom ekonomi och politik. Internationella konflikter och skandaler är det som intresserar mig mest. När jag inte skriver om ekonomi och politik är jag alltid på jakt efter nya artiklar och rapporter om dessa ämnen att läsa och dela med mig av.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *