Skriv till 215

Ekonomi

Nya regler för karensavdrag

Publicerades

den

Vid årsskiftet ändrades reglerna i sjukförsäkringen för karens och nu har finansförbundet tecknat avtal med Svensk Handel om hur detta ska regleras i kollektivavtalen. Regeländringen innebär att istället för en karensdag vid sjukdom görs numera ett karensavdrag under första sjukdagen som motsvarar en femtedel av den genomsnittliga veckolönen. Karensavdraget är alltså lika stort varje gång, oavsett om du var schemalagd för att jobba fyra eller tio timmar den dagen du blev sjuk. Undantaget är om du är sjuk endast en del av dagen, då görs avdrag enbart för de timmarna.

Avdraget räknas ut genom att ta fram ett snitt för antalet arbetstimmar per helgfri vecka under ett kalenderår, eller under en månad om du har en kortare anställning. Syftet med karensavdraget är att de anställda som har oregelbundna arbetstider och olika långa arbetspass ska få lika stort avdrag vid sjukdom oavsett när de blev sjuka. Anställda med regelbunden arbetstid påverkas inte nämnvärt av förändringen.

Jag är en skribent som är intresserad av ämnen inom ekonomi och politik. Internationella konflikter och skandaler är det som intresserar mig mest. När jag inte skriver om ekonomi och politik är jag alltid på jakt efter nya artiklar och rapporter om dessa ämnen att läsa och dela med mig av.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *