Skriv till 215

Jobb

Gör detta innan du skriver på kontrakt: Kolla upp din Arbetsgivare

Publicerades

den

Careereye
Bild: Careereye

Nu kan du enkelt kolla upp din nya tänkta arbetsgivare innan du skriver på kontrakt eller kanske innan slutförhandling om lön. Careereye är en ny webbtjänst från rekryteringsbyrån Talently som underlättar för dig som arbetssökande genom att tillhandahålla en expansiv rankinglista av landets arbetsgivare.

Tjänsten heter alltså Careereye och publicerar omdömen och betyg om arbetsgivare, lediga jobb, löneinformation och kontorsbilder – direkt inifrån företagen själva. Du kan söka upp företag för att se omdömen direkt eller bläddra i listorna genom att sortera på till exempel medellön utifrån position eller över hela företag.

Hemsidan hämtar även in arbetsgivarnas finansiella information från dataanalysbolaget Bisnode.

Som användare kan du dessutom skriva in vad du söker och få jobbannonser som matchar – tillsammans med dessa nämnda omdömen såklart.

Careereye: Vårt omdöme

Vi lär oss massor av information, både halv-nyttig och överflödig under 15 minuters användning av tjänsten. Bland annat får vi veta att de mest välbetalda registrerade jobben på Careereye är:

 1. Managing director, 200 000 SEK/månad
 2. Strat consulting, 155 000 SEK/månad
 3. Head of QSR Sales Nordics, 150 000 SEK/månad
 4. MD, 135 000 SEK/månad
 5. CFO, 130 000 SEK/månad

Inte vare sig spännande eller nyttig information kan man tycka.

Mer intressanta är själva omdömena om företagen. Vi tittar närmare på The Absolute Company, alltså det Svenska spritföretaget i Åhus som tillverkar och exporterar det omåttligt populära varumärket Absolut Vodka. Detta får vi bland annat veta:

 • Anställda: 500
 • Bransch: Andra kategorier
 • VD: Anna Malmhake
 • Hemsida: theabsolutcompany.com/ (hemsidan ligger dock nere vid publicering av denna artikel)

Vi får en kort introduktion till företaget och dess historia, och sedan får vi veta att det finns 0 lediga jobb. Vi vet inte riktigt om det stämmer eller om det bara är ouppdaterat. Halvnyttigt kan vi tycka, vi hade kunnat hitta denna information på andra håll.

Det mest intressanta hittar vi dock i mitten av sidan om The Absolute Company. Där finner vi hela 123 omdömen om företaget som arbetsgivare från riktiga anställda. Detta är värt mycket, då vi inte kan hitta denna information på enkelt sätt på andra håll. Tyvärr så är själva listan dåligt utformad tekniskt, och vi måste otroligt nog ladda in fler omdömen varje tre omdömen (!). Den är även tråkigt formatterad och därför svårläst. Informationen i den är dock mycket intressant och speglar de anställdas egna omdöme.

Här är ett exempel på ett sådant omdöme:

 • Kön: Kvinna
 • Ålder: 26-35 år
 • Ort: Stockholm
 • Tid som anställd: Mindre än 1 år
 • Betyg: 4.8/5
 • Varför trivs du? ”En välkomnande, öppen och mycket vänlig miljö som skapar alla förutsättningar för att utvecklas som individ i yrkeslivet och på ett privat plan.”

Jag är en skribent som är intresserad av ämnen inom ekonomi och politik. Internationella konflikter och skandaler är det som intresserar mig mest. När jag inte skriver om ekonomi och politik är jag alltid på jakt efter nya artiklar och rapporter om dessa ämnen att läsa och dela med mig av.