Skriv till 215

Hälsa

Så förändras vårt energibehov i olika åldrar

Publicerades

den

En man åker rulltrappa
Bild: Jacob Mejicanos/Unsplash

Barn

Barn har ett mycket högt energibehov som främst beror på det faktum att deras kroppar växer. En 10-åring kan ha ett lika stort energibehov som en 30-åring som inte motionerar ofta.

Skulle vuxna äta lika mycket per kilo kroppsvikt som en 4-åring ska göra så skulle de behöva sätta i sig 6 000 kcal per dag – vilket är ungefär 3 gånger mer än rekommenderat.

Vuxna

Vuxna behöver få i sig cirka 2000 kcal per dag, lite beroende på hur aktiva de är, deras kön (lite mer för män, och lite mindre för kvinnor) och andra utomstående faktorer. Egentligen är det ganska enkelt för vuxna. Tränar man eller rör man på¨dig mycket så behöver man även mer energi. Spenderar man stora delar av sin dag stillasittande så behöver man mindre energi.

Det grundläggande energibehovet brukar beräknas till cirka 25-30 kcal per kilo kroppsvikt och dag. Tänk dock på att vid övervikt så gäller ett betydligt lägre antal kcal eftersom fettceller kräver mindre energi än muskler, samtidigt som det krävs ett underskott av kalorier för att kunna minska i vikt.

Äldre

Äldre har ett minskat energibehov, som en direkt följd av den minskade muskelmassan tillsammans med hormonförändringar i kroppen. En kvinna som är 162 cm lång, väger 70 kg och är någorlunda aktiv behöver få i sig cirka 2250 kcal i medelåldern, men endast 1960 kcal i 70 års åldern. För män är de motsvarande siffrorna cirka 2500 och 2100.

Den nedbrytning av muskelmassa som kommer med åldrandet kan hämmas till viss del genom styrketräning och hårdare fysiska aktiviteter, i samband med en näringsrik diet.

Jag är en skribent som är intresserad av ämnen inom ekonomi och politik. Internationella konflikter och skandaler är det som intresserar mig mest. När jag inte skriver om ekonomi och politik är jag alltid på jakt efter nya artiklar och rapporter om dessa ämnen att läsa och dela med mig av.