Skriv till 215

Nyheter

Muskeltillväxt: så funkar det

Publicerades

den

Den enkla teorin bakom muskeltillväxt.

Muskeltillväxt kan liknas vid att kroppen svarar på den belastning styrketräning innebär genom att tänka: ”Det var tungt. Jag måste göra något åt det så att det blir lättare nästa gång.” Det beror på att styrketräning orsakar mikroskopiska bristningar i musklerna och kroppens sätt att hantera dessa mikrotrauman i muskelcellerna är att överkompensera genom att inte bara reparera den skadade vävnaden, utan dessutom bygga ny vävnad. På så vis blir musklerna större och starkare och risken för framtida skador minimeras. Det innebär också att du undan för undan bör öka vikterna du lyfter, eftersom musklerna snabbt anpassar sig till den belastning de utsätts för.

Man tror också att dessa skador på muskelfibrerna är anledningen till att musklerna är stela och värker dagarna efter ett tufft träningspass — ett fenomen som även går under benämningen fördröjd muskelvärk eller träningsvärk. Därför bör du låta det gå åtminstone 48 timmar mellan pass som tränar samma muskelgrupper. Om du tränar igen innan musklerna har reparerats och återuppbyggts kommer dina resultat att bli sämre och skaderisken ökar.

Jag har ett stort intresse för teknik och skrivande. Jag har alltid varit fascinerad av hur teknologi fungerar och har en förmåga att förstå och förklara komplicerade tekniska begrepp på ett enkelt sätt. När jag inte skriver om teknikrelaterade ämnen är jag antagligen på jakt efter nya tekniska prylar att prova och testa. Här på 215 skriver jag oftast om spel och prylar.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *