Skriv till 215

Teknik

Vilken DJI drönare är bäst – Mavic 2 Pro eller Mavic 2 Zoom?

Publicerades

den

Mavic 2 Pro

Mavic 2 Pro och Mavic 2 Zoom är två av de mest avancerade och bästa drönarna på marknaden idag. Ska man köpa en drönare för privat eller professionellt bruk så finns det enligt oss inget bättre val.

De enda drönarna som kan konkurrera med Mavic 2 modellerna är egentligen de andra modellerna från DJI – men dessa två är alltså de bästa enligt oss.

Vilken Mavic 2 modell ska man välja?

De två modellerna Mavic 2 Pro och Mavic 2 Zoom är snarlika varandra och skiljer sig främst i vilken kamera som sitter monterad. De är båda mer kraftfulla än någonsin, men samtidigt är de fortfarande väldigt lika sina föregångare – den ursprungliga Mavic-serien.

I denna artikel undersöker vi vad som skiljer de två modellerna åt och vad som skiljer dem från de föregående modellerna. Vi vill också ge dig en god grund att stå på när du ska bestämma dig för vilken av dessa som du ska köpa.

Skillnaden mellan Mavic 2 Pro och Mavic 2 Zoom

Mavic 2 Pro

 • Fantastisk kamerakvalitet
 • Bäst för proffs
 • Något dyrare
 • Hasselblad-kamera
 • Justerbar bländare
 • 1-tums CMOS-sensor
 • 10-bitars färginspelning i Dlog M

Köp hos

Mavic 2 Zoom

 • 2x optisk zoom
 • Bäst för privatpersoner
 • Något billigare
 • 1/2,3-tums CMOS-sensor
 • Fast bländare
 • 2x optisk (24-48mm) zoom
 • 2x digital zoom

Köp hos

Huvudsakliga funktioner och specifikationer

Det viktiga att förstå är att bortsett från kameran som sitter på drönaren så är båda Mavic 2 modelletna nästintill identiska med varandra. När vi i denna artikel hänvisar till en funktion som inte är kamerarelaterad så pratar vi om en funktion som gäller för både Mavic 2 Pro och Mavic 2 Zoom.

Nytt för Mavic 2

Mavic 2-serien är inte en enorm förbättring över den ursprungliga modellen Mavic Pro. Modell 2 har en flygtid som är ett fåtal minuter längre (31 istället för 29) och kan flyga något snabbare (70 km/timmen istället för 64) än modell 1. De viktigaste förbättringarna ligger i Mavic 2:s programvara, styregenskaper och framförallt i kamerorna.

Förbättrad Autonomi. Mavic 2 levereras med DJIs nya ActiveTrack 2.0, vilket gör att drönaren kan följa rörliga objekt autonomt och med ännu mer precision än tidigare.

Förbättrad Uppkoppling. Både Pro och Zoom är utrustade med OcuSync 2.0: den senaste versionen av DJIs videoteknik, som låter dig se vad drönaren ser i realtid – i full HD upplösning (1080p).

Fler Sensorer. DJI har också utrustad Mavic 2-serien med ett drastiskt förbättrat miljöavkänningssystem. Medan den ursprungliga Mavic Pro endast kände av hinder som var direkt framför den, har den nya generationen allsidig avkänning, tack vare 10 sensorer som är placerade på fram- och baksida, till vänster, höger, ovanför och under drönaren.

Bättre Kamera. Sist men inte minst så har Mavic 2 utrustats med en av två nya kameror, båda bättre än den som sitter på den ursprungliga Mavic Pro. Mavic 2 Pro har en integrerad Hasselblad-kamera med en 1-tums CMOS-sensor och justerbar bländare. Mavic 2 Zoom har en mindre 1/2,3-tums sensor, samt möjligheten att zooma från 24mm till 48mm.

Mavic 2-serien är i det avseendet definitivt mer evolutionär än revolutionär – men i det här fallet är det en bra sak. DJI har nämnligen behålligt alla de saker som fungerade riktigt bra i den första generationen och förbättrat de områden där det fanns mest utrymme för förbättring. Den första Mavic serien var ju riktigt bra redan, så resultatet blir att Mavic 2 är en ren förbättring av föregångaren.

Byggkvalitet och design

När det gäller design och byggnadskvalitet är Mavic 2-serien, precis som föregångaren byggd som en tank. Den ursprungliga Mavic Pro var en av de mest robusta, mest välbyggda drönarna som vi någonsin sett, och Mavic 2-serien är inte annorlunda.

Mavic 2-serien ser ut och känns nästan identisk med Mavic, förutom ett par få, mindre förändringar. Denna generation är något större och tyngre, främst på grund av att den har några fler inbyggda sensorer. Mavic 2 har fortfarande samma fantastiska design och tåliga konstruktion.

Batteri och flygtid

DJI säger att Mavic 2 kan flyga under optimala fårhållanden i upp till 29 minuter. Som vanligt med tillverkarens egna statistik så bör man ta de siffrorna med en stor nypa salt. Från de flygtest och användarrecensioner som vi läst så verkar det som att en mer trolig flygtid under blandade förhållanden ligger närmare 25-27 minuter.

Mavic visar en varning vid låg batterinivå och landar automatiskt av sig själv när den når en viss nedre gräns för batteriet. När det sen är dags att ladda, så kan du räkna med cirka 45 till 50 minuter för att ladda från tomt till fullt batteri – vilket är något snabbare än tidigare generationer.

Kontroll och autonomi

I luften känns Mavic 2 nästan exakt likadan som sin föregångare – och därmed menar vi att den är snabb, exakt och extremt responsiv. Om du tidigare har flugit en annan DJI modell, så kommer du även känna dig hemma med Mavic 2. Även om du inte har flugit en DJI-drönare tidigare så är det relativt enkelt och snabbt att lära sig flyga Mavic 2.

Detta eftersom DJIs flygprogram är extremt tillförlitligt. Mavic 2 flyger bara dit du styr den – utan avvikande, vandrande eller hala kontroller.

Tack vare Mavic 2s nya hinderavvikande system så kan du dessutom flyga dessa drönare med ännu mer förtroende än tidigare. Om du håller på att krascha in i ett hinder, kommer DJIs programvara att pipa och varna dig. Om du ignorerar dessa varningar och fortsätter flyga, kommer drönaren även att automatiskt bromsa för att undvika en krasch. Du måste nästan anstränga dig specifikt om du ska lyckas krascha den. Det är egentligen detta förtroende som i slutändan hjälper dig ta ut svängarna ordentligt för att få till bättre bilder.

Kamera och tillbehör

Som vi nämnt tidigare så är kameran den enda funktionen som skiljer Mavic 2 Pro från Mavic 2 Zoom. Mavic 2 Pro är utrustad med en Hasselblad-kamera och en 1-tums CMOS-sensor, medan Mavic 2 Zoom är utrustad med en mindre 1/2,3-tums sensor och en 24-48mm optisk zoom.

Bildkvalitet

Mavic 2 Pros bild är något bättre än Zoom. Den större sensorn ger bättre upplösning, bättre dynamiskt intervall och är bättre vid lågt ljus. Förutom detta så har Pro’s Hasselblad-kamera en justerbar bländare – vilket visar sig vara ett mycket viktigt tillägg. Bländarstyrning gör att du kan finjustera hur mycket ljus som kommer in i kameran och även kontrollera skärpedjupet. Du kan fortfarande använda det automatiska läget om du vill, men för fotografer och videografer är detta en enormt viktig funktion som kraftigt utökar nivån av kreativ kontroll de har över de bilder de fotograferar.

Den andra stora funktionen hos Pro är att den har 10-bitars färginspelning i Dlog M. Detta betyder helt enkelt att kameran kan registrera fler färger – över en miljard. Pro har alltså en enastående färgåtergivning och skapar nästan magiskt färgrika bilder. I denna bemärkelse så bleknar Mavic 2 Zoom i jämförelse.

Skillnaden är markant när man jämför bilderna från de bägge drönarna sida vid sida, men samtidigt tänker man egentligen inte på att Zooms bilder är bleka om man inte jämför.

Zoom

En sak ska vi ha sagt: en zoom är en otroligt rolig funktion att ha på en drönare. Tyvärr är detta en sak som Mavic 2 Pro inte har, och det är där Mavic 2 Zoom kommer in. Zoom har en 2x optisk zoom (24-48mm) och 2x digital zoom, vilket innebär att den kan simulera ett 96 millimeters Teleobjektiv som spelar in video i full HD upplösning (1080p) .

Det vi tror du kommer upptäcka när du använder drönaren är att man kan ha otroligt roligt med en zoom. Zoom låter dig inte bara komma närmare det du filmar utan ger dig också tillgång till en massa kreativa effekter. Om du till exempel filmar på 48mm och flyger runt dig själv när du står uppe på en kulle, kommer kameran att komprimera perspektivet och bakgrunden så att det ser ut som om kameran förflyttar sig med en enorm hastighet.

Du kan också zooma in eller ut medan du flyger för att skapa den välkända Dolly Zoom-effekten som populariseras av Alfred Hitchcock, vilket ger dina videoklipp ett riktigt häftigt utseende.

I slutändan ger Mavic 2 Zoom dig helt enkelt en större grad av kreativ frihet – och det räcker för att du snabbt ska glömma bort den större bildsensorn och alla de miljarder färgerna hos Mavic 2 Pro.

Slutsats

Som slutsats så vill vi säga att båda drönarna Mavic 2 Pro och Mavic 2 Zoom är utmärkta val. Skillnaden mellan dem är mycket liten. Båda är byggda i en mycket robust och bra kvalitet, båda har en otroligt bra batteritid och båda har samma utsökta kontroll.

Båda har även ypperliga kameror, som är bra på olika sätt – och det är alltså här som de skiljer sig åt.

Välj Mavic 2 Pro om du vill ha den absolut högsta bildkvaliteten och färgåtergivningen. Detta är det bästa valet för dig som kommer använda drönaren professionellt, till exempel för fotografer, mäklarfirmor och byggfirmor.

Köp Mavic 2 Pro hos Kjell & Company, 14 690 kr eller Webhallen, 15 290 kr.

Välj Mavic 2 Zoom om du vill ha en roligare drönare som kan ge dig häftiga upplevelser och skapa imponerande effekter. Detta är det bästa valet för privatanvändaren, till exempel för hobbyflygning eller för att filma extremsporter.

Köp Mavic 2 Zoom hos Kjell & Company, 12 290 kr eller Webhallen, 12 290 kr.

Vanliga frågor om Mavic 2 Pro & Zoom

Hur lång är drönarens livslängd?

Så länge du inte kraschar i vatten så kommer både Mavic 2 Pro och Zoom hålla under en lång, lång tid. Vi vet sedan tidigare att Mavic tål extremt mycket hantering och även mindre krasher utan några problem.

Ska man uppdatera mjukvaran?

DJI tillhandahåller alltid mjukvaruunderstöd och löpande uppdateringae för sina drönare. För vissa drönare så fortsätter de fortfarande att släppa ny uppdateringar för drönare som lanserAdes för övee fem år sedan – så vi tvivlar inte på att företaget även kommer att släppa programvaruuppdateringar och buggfixar för Mavic 2-serien under de kommande åren.

Vad finns det för andra alternativ?

Det finns gott om kinesiska kopior på de flesta drönarmodeller och Mavic 2 är inget undantag. Tvärt emot så är kopior på denna modell populärare än för någon annan. Vi har bara ett råd gällande detta: undvik alla dessa kopior. Kvaliten, batteriet, livslängden och egenskaperna hos dessa kopior är aldrig vad de utges för att vara.

Bland de riktiga modellerna så är Mavic 2-serien ganska svårslagen. Det är svårt att hitta en annan kompakt drönare med jämförbara funktioner – speciellt om du tittar utanför DJIs flotta. Egentligen är de enda riktiga konkurrenterna till Mavic 2 andra drönare från samma företag. Läs mer om vilka modeller som konkurrerar om tronen för bäst drönare och på vilket sätt de gör det i vår artikel bra alternativ till drönaren DJI Mavic 2.

Ska jag verkligen köpa en Mavic 2?

Om du har råd med det, ja absolut! Mavic 2 är utan tvekan den bästa allround drönaren du kan köpa just nu. Den enda frågan är vilken av dem som du väljer.

Jag är en skribent som är intresserad av ämnen inom ekonomi och politik. Internationella konflikter och skandaler är det som intresserar mig mest. När jag inte skriver om ekonomi och politik är jag alltid på jakt efter nya artiklar och rapporter om dessa ämnen att läsa och dela med mig av.