Skriv till 215

Teknik

Corsair SSD MP600 – Först ut med PCI Express 4.0

Publicerades

den

Bild: Corsair

Den senaste vesionen av PCI Express, 4.0 möjliggör nya nivåer för snabb lagring. Nu avtäcker Corsair den första SSD-enheten för konsumentar som använder teknologin.

MP600 från Corsair är en planerad SSD-enhet som körs via PCI Express 4.0. Det unika med SSDn är att det är en konsumentprodukt som erbjuder en hastighet uppemot 5 GB/s. SSDn kommer ha det populära och välanvända gränssnittet M.2-och får namnet MP600.

Det var i samband med årets upplaga av CES som Corsair avtäckte MP600 till ett enormt jubel från den väntande publiken.

MP600 Egenskaper

MP600 kommer ha kommunikation över PCI Express-baserade NVM Express, och kombinerat med X570 och Ryzen 3000 innebär detta PCI Express 4.0 och läshastigheter uppemot 4 950 MB/s. Vidare så kommer man använda minneskontrollern PS5016-E16 från Phison, som ska möjliggöra de specificerade läs- och skrivhastigheterna om 4 950 respektive 4 250 MB/s. SSDn får minneskretsar av typen 3D NAND med Triple-Level Cell-teknik, där tre bitar lagras för varje minnescell.

En aspekt som dock inte är känd idag är IOPS, slumpmässiga skrivoperationer per sekund. IOPS är ofta den avgörande faktorn för läs och skrivoperationer som är små eller korta. Detta innefattar cachning till disk och kopiering av mycket små filer – något som händer mycket ofta vid standardanvändning i en hemma eller kontorsmiljö. Siffran kan därför bli helt avgörande för diskens framgång.

MP600 levereras även med en maffig kylfläns av svart aluminium. Kylflänsen kommer möjliggöra att chippen kommer kunna köras under full last utan någon throttling.

MP600 Pris

Amazonco.co.jp avslöjar att en 1TB MP600 kommer att kosta 45 489 yen (ca 3 600 kr), och 2 TB 66 852 yen (ca 5 400 kr).

Avslutningsvis stämmer lanseringsdatumet på japanska Amazon överens med tidigare uppgifter om att enheten planeras släppas den 7 juli, i samband med AMD:s Ryzens 3000-serie. Det är ingen slump att 3000-serien även blir den första plattformen som fullt ut kan nytta SSD-enhetens prestanda, då konkurrenten Intel ännu är kvar på PCI Express 3.0.

Källor

Jag är intresserad av mode, design och livsstil. Jag älskar att utforska hur olika trendsetters och kreatörer formar våra klädval och vårt sätt att leva. Mode, design och livsstil är områden som ständigt förändras, och det är spännande att hänga med i den utvecklingen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *