Skriv till 215

Barn

De 5 bästa tipsen för barnens skärmtid, som fungerar på riktigt

Publicerades

den

Att styra barnens skärmtid kan verka en svår uppgift. Vi hjälper dig att ta itu med problemet, oavsett om de använder telefoner, paddor eller tv-skärmar.

Vårt bästa och enklaste tips angående skärmtid: appen Zcooly!

215 redaktionen 2021

Det finns bara ett bra sätt att hantera barnens skärmtid: föräldraskap. Det är upp till oss föräldrar att fastställa regler, riktlinjer och vanor som leder till lämplig tid med datorer, tv-spel, surfplattor och telefoner. Vi vill visa dig tipsen och verktygen som kan göra detta enklare.

Det är enkelt för oss vuxna att sätta regler för våra unga barn som de är för unga för att hantera. Säg att du sätter regeln för ditt barn att de får använda din iPad i tio minuter. Ditt unga barn kanske ännu inte har de färdigheter som behövs för att kunna följa denna regel. I det här fallet kan du använda en funktion i telefonen som heter Guided Access för att ställa in en timer så att appen fryser efter 10 minuter. Jag kommer förklara hur man gör det nedan.

Ett annat exempel: Låt oss säga att ditt barn är redo att ha en mer aktiv roll när det gäller att begränsa skärmtiden. De är fortfarande nytt för dem, och de kommer fortfarande att behöva din hjälp. I det här fallet kan du aktivera ett verktyg som övervakar hur mycket tid ditt barn spenderar i olika appar och rapporterar tillbaka det till dig. På det sättet kan du bygga förtroende för ditt barn medan du fortfarande har tillsyn.

Nedan tittar vi på tre olika sätt att hantera skärmtid. Idag kan man förlitar sig mycket på inbyggda verktyg för Apple-enheter och Android-enheter, men det finns även bra appar som kan hjälpa till.

Våra 3 absolut bästa tips för barnens skärmtid:

1: Använd Zcooly

Zcooly är en app som gör kunskap kul. Det finns såklart många sådana appar, visaa som du kanske provat på tidigare utan vidare resultat. Anledningen till att vi rekommenderar just Zcooly är för att den är mycket, mycket bättre än någon annan liknande app som vi sett.

Få allt från Zcooly för under 79 kr i månaden med denna länk.

Zcooly har utvecklats av ett Svenskt team från Skövde.

Zcooly lyckas verkligen både väcka barnens intresse och lära dem värdefulla lektioner under tiden. Spelen har ett pedagogiskt upplägg och det märks att man tagit hjälp från erfarna pedagoger för att hitta rätt balans.

Det vi snabbt märkte när vi började med Zcooly var att barnen bönade och bad om att få jobba med matten, istället för att vilja spela meningslösa spel.

Du kan ladda ner Zcooly för Android här och för Apple enheter här.

2: Använd Apple Screen Time

Apples Family Sharing-inställningar låter dig hantera enheter, inköp och skärmanvändning för ditt hushåll. När du har konfigurerat Familjedelning genom att lägga till dina barn på kontot kan du sedan ställa in dagliga tidsgränser för de appar de kan använda eller den kategori av appar de kan använda.

Här hittar du Apples guide till Family Sharing.

Apple Screen Time är enkel att installera och kontrollera.

Skärmtid-funktionen skapar en logg över varje persons enhetsanvändning och genererar en dags- och vecko-rapport som visar hur mycket tid de tillbringat i olika appar. Gå bara till Inställningar> Skärmtid.

Apples funktioner för familjedelning och skärmtid ger dig fantastiska verktyg för att övervaka skärmtid, ställa in gränser och på annat sätt hantera ditt hushålls Apple-enheter. Här pratar vi specifikt om Apple enheter, men liknande funktionalitet finns hos Android och Windows.

3: Använd program för föräldrakontroll

Föräldrakontrollverktyg har funnits i årtionden. Du kan köpa utmärkt programvara för föräldrakontroll för att kontrollera och övervaka alla enheter i ditt hem.

Alla appar i den här kategorin låter dig begränsa skärmtiden, blockera vissa appar eller webbplatser under timmar som du ställer in och övervaka enhetsanvändningen totalt. Många av dem fungerar på alla de vanligast plattformarna, men inte alla funktioner kommer nödvändigtvis att fungera på alla plattformar. Så om du har en blandning av Apple-, Windows- och Android-enheter kan föräldrakontrollsprogram eller appar vara det bästa sättet.

Appar och verktyg så som Kaspersky Safe Kids och Norton Family Premier ger dig ett brett utbud av alternativ, beroende på hur mycket kontroll du vill ha över ditt hushålls skärmtid. Med Kaspersky Safe Kids kan du ställa in dagliga tidsgränser samt skapa scheman för enhetsanvändning och placera tidsgränser för enskilda appar. Norton Family har liknande tidshanteringsfunktioner som Kaspersky Safe Kids och har en inställning endast för bildskärm, men den fungerar inte med macOS-enheter.

Kaspersky Safe Kids låter dig sätta gränser och scheman för hela hushållet.

Inte all skärmtid är lika

Innan du sätter strikta gränser för hur mycket skärmtid dina barn kan ha, kom ihåg att inte all skärmtid skapas lika. Vissa experter säger att du inte ska räkna skolarbete eller läxor som görs på skärmar mot barnens totala dagliga tilldelning. Till detta räknar vi smarta pedagogiska appar så som Zcooly som vi tipsar om ovan.

Dessutom är kvaliteten på skärmtiden inte alltid vad föräldern antar att den är. I synnerhet för tonåringar där umgänge en viktig aspekt av deras liv. Värdefullt umgänge kan hända i videospel, på sociala medier och på andra håll.

Sociala medier kan vara ett utmärkt sätt för de lite äldre barnen att umgås, under försiktig uppsikt.

Vi rekommenderar att man uppmärksammar hur barn agerar efter olika medieupplevelser som ett sätt att bedöma kvaliteten. Ett sätt att uppmärksamma det är helt enkelt att fråga dem om hur de tycker om sina mest använda videospel och appar.

Med rätt verktyg kan du arbeta med din familj för att räkna ut rätt gränser för skärmtid. Det kan förändras över tiden, och det kan finnas dagar eller veckor med undantag, men med rätt verktyg och information kan du göra det på ett sätt som är vettigt för alla.

Jag är en skribent som är intresserad av ämnen inom ekonomi och politik. Internationella konflikter och skandaler är det som intresserar mig mest. När jag inte skriver om ekonomi och politik är jag alltid på jakt efter nya artiklar och rapporter om dessa ämnen att läsa och dela med mig av.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka här för att kommentera

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *