Hälsa
Hälsofördelarna många när du väljer kokosolja
Kokosolja är en av våra favoritoljor att inta som hälsokost. Kokosolja har inte bara en unikt bra sammansättning av fettsyror, utan tål även upphettningen vid matlagning.
Välj kallpressad kokosolja
Den kallpressade processen innebär att alla de välgörande egenskaperna hos kokosoljan kan bevaras. De listade hälsofördelarna här nedan avser bara den kallpressade typen av kokosolja, och aldrig raffinerad kokosolja.
Raffinerad kokosolja kan nämligen innehålla mindre andel bra mättade fetter och en mindre andel korta kedjor i i fettsyrorna (mer om korta kedjor lite längre ner i artikeln), Det är nämligen just dessa mättade fetter och fettsyror som har ger kokosoljan dess fina egenskaper.
För att få ut det bästa av kokosoljan, så rekommenderar vi att du alltid köper den i en välsorterad hälsokostbutik. Hälsokostbutiker brukar ha den bästa kvaliteten på lager.
Fördelar med kokosolja som hudvård
Här är de huvudsakliga fördelarna som kokosolja har över andra oljor när du använder den för hudvård.
Bakteriedödande
Kokosolja är antibakteriell. Detta innebär att fettsyrorna i oljan har egenskapen att de kan döda skadliga mikroorganismer såsom bakterier, virus och svamp. Två separata vetenskapliga studier har lyft fram kokosolja som ett bra medel mot candida, en av de vanligaste jästsvamparna.
Skyddande
Kokosolja är skyddande för hud och hår. En studie visar att kokosolja kan skydda håret mot eventuella skador. En annan studie visar att kokosolja kan användas som ett svagt solskydd.
Hälsofördelar med kokosolja som livsmedel
Här är de huvudsakliga hälsofördelarna med kokosolja över andra vardagsoljor när du använder den i maten, under matlagning eller som hälsokost. Alla dessa fördelar har påvisats i vetenskapliga studier flera gånger.
Nyttiga fettsyror
Fettsyrorna i kokosolja har kortare kedjor än vad de flesta andra fettsyror har. Man brukar prata om kaprylsyra, eller C8, och man menar då just att kedjorna har kortare längd. De korta kedjorna gör att de kan transporteras direkt till levern och på snabbast möjliga sätt omvandlas till energi och ketoner. Ketoner har en kapacitet att stärka hjärnhälsan och det forskas flitigt på dem inom forskning för Alzheimers, epilepsi och andra hjärnrelaterade sjukdomar.
Mättat fett
Kokosolja består naturligt av en stor mängd mättade fetter, som i sin tur innehåller ett nyttigare kolesterol. Flera studier indikerar kan att ett direkt resultat av att äta kokosolja är att man höjer det bra kolesterolvärdet i kroppen och på samma gång minskar det dåliga.
Snabbare kaloriförbränning
De kortare kedjorna hos fettsyrorna gör att kalorier förbränns mycket snabbare än när man äter andra oljor. Vilken typ av kalorier man äter spelar stor roll för förbränningen. Enligt en studie kan intag av kokosolja öka antalet förbrända kalorier med hela 5 procent.
Större mättnadskänsla
Fettsyrorna i kokosolja kan även bidra med ytterligare sätt till viktminskning. Forskning visar att kokosolja har en tendens att ge en större mättnadskänsla och därmed leda till att man äter färre kalorier. Det rör sig om ett minskat kaloriintag på mellan 200 och 300 kalorier. Det är många kalorier, framförallt om man äter kokosolja varje dag.
Minskat bukfett
Bukfetma orsakar flera av vår tids allvarligaste sjukdomar och bukfettet är det bland det skadligaste fettet på kroppen. Vid upprepade tillfällen har forskare kunnat uppvisa ett samband mellan att äta kokosolja och minskat bukfett.
Bättre allmänhälsa
Forskare har tittat närmare på kulturer som äter mycket kokosolja som en del av sitt kulturarv. Man har studerat deras hälsa och livsstil och har funnit tecken på att dessa kulturer överlag mår fysiskt bättre än stora delar av världens befolkning. För att nämna ett exempel är hjärt- och kärlsjukdomar inte lika vanligt förekommande hos dessa folk som de är i länder som Sverige.
I Polynesien finns exempelvis kulturer där den energi man får i dig kommer uppemot 60% från kokos.
Källor
- Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. J Cosmet Sci. 2003 Mar-Apr;54(2):175-92.
- Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids. 2009 Jul;44(7):593-601. doi: 10.1007/s11745-009-3306-6. Epub 2009 May 13.
- Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau island studies. Am J Clin Nutr. 1981 Aug;34(8):1552-61.
- Fatty Acids and Derivatives as Antimicrobial Agents. Antimicrob Agents Chemother. 1972 Jul; 2(1): 23–28.
1 Kommentar