Hälsa
Läke- och Hälsoegenskaperna hos Ljunghonung
Honung har länge använts för hälsans skull. En burk honung är som ett naturapotek som man kan prova på innan man vänder sig till de moderna apoteken. Effekten i honungen påverkas direkt av just de växter som bina har samlat nektar från. Växternas typ och områdets förhållanden där de växer har den största påverkan på honungens läkande egenskaper. Därför är det aldrig så lätt som att säga att en viss typ av honung är bättre än en annan honung som hälsomedel. Det är inte heller självklart att en dyrare honung är bättre än en billigare honung. Är man dock ute efter den antibakteriella effekten, så är denna oftast högst ljunghonung.
Viktigaste hälsoegenskaperna hos honung
- Rik på antioxidanter och lindrar inflammationer.
- Slemlösande och hostdämpande.
- Svagt laxerande.
- Bra för magen och gynnar matsmältningen.
- Rogivande och kan hjälpa vid sömnsvårigheter.
- Antibakteriell – hämmar tillväxten av bakterier.
Behandla sår med honung
Honung gör underverk i sårbehandling av flera olika anledningar. Man kan applicera honung direkt på både hudsår och skadade slemhinnor eller till och med brännsår. Flera studier visar att livsmedelshonung i princip har samma positiva effekt som medicinsk honung. Före 1935 ingick honung i en svenska sjukvården, innan den byttes ut mot Penicillin och antibiotika.
I och med att vi idag får fler och fler bakterier som gjort sig resistenta mot antibiotika så har den medicinska honung börjat användas igen. I ett medicinskt sammanhang så steriliseras honungen med gammastrålning och man håller sig fortfarande borta från vanlig honung (livsmerdelshonung) för medicinskt bruk.
Honung kan stimulera bildandet av ny bindväv och minskar snabbt den vätskeansamling som bildas i sårets vävnad. Hunung rensar även såret från döda och överflödiga celler. Effekterna av honung på sår är dock många och även varierade – detta är de viktigaste:
- Desinfektion. I sår utvecklar honung en mycket kraftfullt desinfekterande effekt.
- Fysisk barriär. Honung bildar en fysisk Barriär i sår som hjälper till att förhindra korskontaminering eftersom bakterier i såret inte kan röra sig fritt.
- Hindrar nerbrytning av protein. Bakterier i såret har en tendens att börja bryta ner sockerarterna i honungen istället för proteiner. Detta minskar den typiska lukten som sår kan ge ifrån sig på grund av nerbrytning av proteiner.
- Osmolaritet. Sockerarterna i honungen drar även till sig lymfvätska från vävnaden under såret. Detta skapar en naturlig rengöringsprocess.
- Biofilmer. Honung förhindrar slemskikt (biofilm) och tar sönder existerande slemskikt. Slemskikt kan vara svåra att avlägsna på andra sätt, även rengöringsmedel och kemikalier. På sår så kan dessa slemskikt helt blockera tillgången till salvor eller behandlingar.
- Antiinflammatorisk. Honung har en gynnsam antiinflammatorisk effekt och hjälper därför till att minska svullnad, hög temperatur och verkar lätt smärtlindrande.
- Fibroblaster. Honung hjälper till att främja den naturliga tillväxten av fibroblaster. Såret kan därför läka jämnt och som resultat kan man uppnå mycket mindre ärrbildning.
Honung som antibiotika
Honung hindar bakterierna att häfta fast på mänskliga celler, genom att angripa de proteiner proteiner som finns på bakteriens yta. Honung har även en effekt på MRSA-bakterier som orsakar sjukhussjuka. Mot just sjukhussjuka har tyvärr många av våra vanliga antibiotika förlorat sin verkan. Det finns därför ett stort behov av att utveckla nya sätt att bekämpa infektioner där antibiotika inte längre är effektiv. Honung kan vara en av dessa metoder.
Ljunghonung har en hög fruktsockerhalt och en geléaktig konsistens. Karolinska institutet genomförde 2006 en studie som påvisade man att svensk ljunghonung hade vissa antibakteriella egenskaper. Som konsument i Sverige bör du alltid köpa svensk ljunghonung från lokala biodlare. Detta är en lokal och miljövänlig svensk produkt.